Samenvatting van het boek Focus aan/uit

Samenvatting focus aan/uit geeft een beschrijving van het boek Focus aan/uit van Mark Tighelaar. Het staat boordevol met inzichten en veel praktische tips voor meer focus. Herken je dat, dat je continu afgeleid bent en niet doet wat je eigenlijk zou willen doen? Dit boek geeft jou de handvatten om dit probleem op te lossen. Het gevolg van focus is dat je veel productiever wordt en de kwaliteit van wat je doet flink omhoog gaat. Wat mij betreft een echte aanrader dus!

Voor wie is Focus aan/uit geschikt?

Voor iedereen die weleens last heeft van onvoldoende concentratie en focus, of juist meer wilt weten hierover.

  • Focus helpt jou met beter concentreren en bij het bereiken van je doelen. Geen focus? Geen resultaat.
  • Ga slimmer met je tijd om en krijg meer gedaan in minder tijd dan voorheen.
  • Verbeter de kwaliteit doordat je aandacht gericht is op wat je doet.

Om je een goede indruk te geven van het boek, heb ik samenvatting focus aan/uit voor jou geschreven. En het boek? Dat bestel je bij:

Wat heeft Focus aan/uit mij opgeleverd?

Ik heb inzicht gekregen in hoe mijn brein omgaat met prikkels, wat deze prikkels kunnen zijn en wat voor enorme impact ze hebben. Er staan heel veel super goede tips in het boek, daardoor kan ik mij beter concentreren en heb ik veel meer focus. Ook op die momenten dat ik denk geen invloed te hebben op prikkels, kan ik hier nu wel mee omgaan. En soms is dat eenvoudiger dan je zou denken. “Ik kan me niet focussen” is hiermee verleden tijd. Je leest het terug in het boek, of in deze samenvatting focus aan/uit.

Samenvatting focus aan/uit

Dagelijks heb je te maken met een geweldig grote hoeveelheid aan prikkels. Gelukkig zit er een soort receptor in ons brein die ervoor zorgt dat niet al deze prikkels verder verwerkt worden. Deze bepaalt voor jou wat wel of niet relevant is. Het gevolg.. 0,0003% van alle prikkels gaat naar ons bewustzijn. En die 0,0003% is nog best een hoop.

Deze prikkels zorgen ervoor dat je onderbroken wordt, hoe klein en onopvallend deze prikkels soms ook lijken. Denk maar aan het geluidje van een mobiele telefoon. Je bent direct, ook al lijkt het kort, afgeleid. Zie dan maar weer in die flow te komen. Een gedeelte van je aandacht is er nu niet meer bij.

Iedere keer dat je op deze manier van gedachte wisselt blijft een deel van het brein hangen bij waar het mee bezig was, en het andere deel waar het door gestoord werd. Hierdoor werken we trager en maken 20% meer fouten.

Welke concentratielekken zijn er?

Als je je concentratie of focus verliest dan spreken we van een concentratielek. We kennen er 4:

1) Te weinig prikkels
2) Teveel interne prikkels
3) Te weinig brandstof
4) Teveel externe prikkels

Concentratielek 1: Te weinig prikkels​

"Ik kan me niet focussen" door te weinig prikkels. Het is gewoon niet zo boeiend.

Ons brein denkt in ongeveer 1400 woorden per minuut. We lezen gemiddeld met een snelheid van 250 woorden per minuten, en praten gaat op een snelheid van 125 woorden per minuut. Een flink verschil tussen denken, praten en lezen.

Doordat je gedachten sneller gaan dan de rest, is er veel gelegenheid om afgeleid te raken. Misschien herken je het wel dat je een gesprek met iemand voert, maar ondertussen aan heel andere dingen denkt? Beter concentreren wordt niet makkelijker met zoveel gedachten.

Een aantal dingen die je hier kunt doen:

Tip 1: Maak dat waar je mee bezig bent complexer, daardoor zet je je brein meer aan het werk.

Tip 2: Tijdens een vergadering eenvoudige tekeningetjes (doodles) maken. Je blijft hiermee met je aandacht bij de vergadering, en ondertussen is wordt de rest van je brein ook vermaakt.

Tip 3:
Ga wandelen tijdens een telefonische vergadering, maar niet in een omgeving met teveel prikkels.

Tip 4:
Beweeg met een paperclip in je handen tijdens een gesprek. Hierdoor geef je je gedachten ook minder ruimte om verder afgeleid te raken.

Tip 5:
Ga sneller werken, mogelijk is datgeen waarmee je bezig bent iets te eenvoudig voor je brein?

Tip 6:
Luister muziek. Maar dan wel bekende muziek. Door onbekende muziek raak je weer meer afgeleid. Met bekende muziek kun je beter concentreren.

Tip 7:
Moet je nadenken? Ga dan huishoudelijke klusjes doen. Ondertussen kan je je gedachten goed om een rijtje zetten.

Concentratielek 2: Teveel interne prikkels​

Beter concentreren? Teveel interne prikkels maken dat een stuk moeilijker

Als je veel projecten tegelijkertijd hebt lopen, of je het nog een flinke lijst met activiteiten op je to-do lijst staan, dan kunnen je hersenen jou aardig bezig houden met al die gedachten daarover. Dit heeft weer tot gevolg dat je niet zo productief bent als je eigenlijk zou willen of moeten zijn. Een aantal tips om, ondanks drukte, toch gefocust te kunnen werken:

Tip 1: Begin niet met taken als je ze niet af kunt maken

Kan je iets niet afmaken? Dan krijg je te maken met nog meer losse eindjes waar je bewust en onbewust wel mee bezig blijft.

Tip 2: Rond taken zo snel mogelijk af

Heb je taken afgerond? Dan hoef je er niet meer aan te denken en heeft het geen invloed op jouw focus. Beter concentreren en dus meer focus bereik je niet met allemaal losse eindjes.

Tip 3: Volg het OHIO-principe (Only Handle It Once)

Herkenbaar, die mail die je al meerdere keren hebt zien staan, maar waar je toch niet aan begint omdat je er nu niet zo’n zin in hebt? In de tijd die je nu al kwijt bent geweest aan die mail op bewust én onbewust niveau had je ook kunnen overgaan tot actie én het misschien ook al afgerond kunnen hebben.

Tip 4: Bundel taken

Probeer taken die bij elkaar horen (omdat ze bij hetzelfde project horen, of omdat ze gelijk van aard zijn) zoveel mogelijk te bundelen. Dit vergroot de kans dat je snel in een goede flow terecht komt en niet wordt afgeleid door al die andere gedachtes. 

Tip 5: Plan themadagen

Plan in je agenda vaste dagen waarop je altijd dezelfde activiteiten doet. Dit zorgt niet alleen voor ritme en regelmaat, maar ook voor focus. Op maandag reserveer ik altijd voor project A, op dinsdagochtend voor project B en dinsdagmiddag voor overleggen. Op maandag doe ik geen dingen die ik heb gepland op dinsdag en vice versa.

Tip 6: Werk in sprints

Als je in sprints werkt maak je een planning van wat je in een bepaalde periode oplevert. Hiermee kader je je activiteiten en zorg je ervoor dat je niet met iets anders begint, terwijl het belangrijkste werk nog niet af is. Het zorgt dat je veel georganiseerder en planmatig te werk gaat, en ook nog eens veel meer focus hebt voor hetgeen je aan het doen bent.

Tip 7: Kill your darlings

Heb je heel veel gave dingen die je wilt doen? En dat het liefst allemaal tegelijkertijd? Maak hier een lijst van en schrap de meeste dingen. Zet ze op een lijst van dingen die je nog wilt doen als je weer tijd hebt. Dit maakt je scope van activiteiten voor nu veel meer behapbaar. Je kunt je beter concentreren als je deze leuke dingen even parkeert.

Tip 8: Meer rust met een not-to-do-lijst

Denk of pieker je veel over dingen die je helemaal niet eens gaat of wilt doen. Schrijf ze dan op een not-to-do-lijst. Ook het wegschrijven van zaken die je niet gaat oppakken helpt om je hoofd leger te maken en minder afgeleid te raken door zaken die nu niet aan de orde zijn.

Tip 9: Niets doen vlak voor een meeting

Nog even snel je mail lezen en/of beantwoorden voor een overleg is niet handig. Grote kans dat je gedachten tijdens dat overleg nog terug gaan naar die e-mail(s). Hierdoor heb je direct minder aandacht voor het overleg, omdat je gedachten er niet volledig bij zijn.

Tip 10: Piekerkwartier

Herken je dat, dat je gedurende de dag veel piekert en daardoor niet toe komt aan je takenlijst? Een piekerkwartiertje kan uitkomst bieden. Dit kwartiertje kan je meerdere keren per dag doen, en daarin kun je qua piekeren helemaal los gaan. Misschien helpt dit jou om gedurende de rest van de dag minder te piekeren.

Concentratielek 3: Te weinig brandstof​

Beter concentreren? Zorg dan voor voldoende brandstof

Met energie kan je beter concentreren. Energie is nodig om te kunnen focussen en dus om te kunnen presteren. Met energie moet je dus zuinig omgaan. Vaak wordt gedacht dat als je meer tijd besteedt aan je werk, dat je dan productiever bent. 

Ook al denk je van wel, onderzoek wijst uit dat dat niet het geval is. Dat avondje tot laat doorgaan om nog het een en ander af te krijgen zorgt voor weinig slaap. Als je weinig slaapt, word je minder productief en ga je meer fouten maken. Beter concentreren en focussen lukt hiermee zeker niet.

De oplossing? Opladen om vervolgens weer gas te kunnen geven.

Opladen doe je niet met het kijken van YouTube filmpjes, Netflix, social media. Dat is namelijk hard werken voor je hersenen, omdat het veel prikkels te verwerken heeft. Wat mij helpt om op te laden is even helemaal niets doen. Dus zonder device. 

Ik kijk naar buiten en observeer wat er allemaal gebeurt. Of ik maak een wandeling door het bos. Anderen doen dit met yoga of tijdens het mediteren. Het kan van alles zijn, zolang je je hersenen maar even laat ontspannen.

Een aantal tips waar je aan zou kunnen denken als je te weinig brandstof hebt:

Tip 1: Omarm verveling

Helemaal niets mis mee om je zo nu en dan eens lekker te vervelen. Zolang je maar niet naar je mobiel grijpt. Doe even lekker niets en realiseer je daarna wat het oplevert. De beste ideeën komen vaak naar voren als je even lekker niets doet.

Tip 2: Minder uren werken

Je bent maar een paar uur per dag productief. Gebruik deze uren dan wel zo goed mogelijk. Die andere uren zou je eigen niet aan je werk moeten besteden, maar aan andere dingen die zinvol voor je zijn.

Tip 3: Slapen

Slapen is onwijs goed voor je! Je verwerkt de dag tijdens een goede nachtrust én je wordt er heerlijk productief zijn. Zit je teveel in je hoofd voordat je gaat slapen? Schrijf het dan op, zodat je je gedachten los kunt laten en je geen zorgen hoeft te maken dat je het vergeet.

Tip 4: Pauzes nemen

Soms is het verleidelijk om geen pauze te nemen, om nog die ene presentatie af te maken of dat verslag te schrijven. We denken soms dat we oneindig geconcentreerd kunnen werken, maar dat is niet zo. Neem daarom geregeld even een pauze, ook als je denkt dat je het eigenlijk niet nodig hebt. Hoe minder pauze je neemt, hoe minder productief je wordt en hoe groter de kans op fouten.

Concentratielek 4: Teveel externe prikkels​

"Ik kan me niet focussen" er zijn teveel externe prikkels

Prikkels afkomstig vanuit je omgeving kunne zo afleidend zijn. Denk aan de mobiel van je collega die geregeld af gaat, of die collega’s die steeds aan je bureau komen te staan om te kletsen of iets te vragen. Gelukkig zijn ook hier een aantal goed bruikbare tips voor:

Tip 1: Wees soms onbereikbaar

Wil je altijd maar bereikbaar zijn voor iedereen? Daar betaal je een flinke prijs voor. Je wordt namelijk continu gestoord en krijgt je werk niet af. Wees af en toe niet die collega die altijd bereikbaar is, en je krijgt meteen veel meer gedaan.

Tip 2: Neem eens een snipperdag

Even los van het werk is goed voor lichaam en geest. Bewust even andere dingen doen leidt tot nieuwe inzichten.

Tip 3: Reduceer kanalen met binnenkomen informatie

Kan je vanaf meerdere kanten bestookt worden met informatie? Dat zorgt dat je meerdere bronnen continu in de gaten houdt. Concentreren is dan gewoonweg niet mogelijk. Spreek met je omgeving af dat je voor écht belangrijke zaken op één manier benaderd kan worden. De rest wacht dan tot je weer in de gelegenheid bent. Dit scheelt je hersenen een hoop energie.

Tip 4: Plan je concentratiemomenten

Het kan zijn dat je vooraf wel weet op welke momenten je veel onderbroken wordt en wanneer juist niet. Complexe zaken moet je niet gaan doen als je continu onderbroken wordt. Dan kies je voor de simpele taken, waarbij je je hersenen niet al te hard nodig hebt.

Tip 5: Gebruik een signaal

Spreek met je omgeving af hoe zij kunnen zien dat je niet gestoord wilt worden. Dat kan zijn door je koptelefoon op te zetten, maar je kan ook bijvoorbeeld een vlaggetje op je bureau zetten. Dit maakt jouw omgeving duidelijk dat je je wilt concentreren en voorkomt dat je uit je flow wordt gehaald.

Tip 6: Plan meetings met jezelf in

Het werkt drempelverhogend voor je omgeving om je te storen als je in een meeting zit. Plan dan ook eens momenten voor jezelf in. Je zult merken dat dit een positief effect heeft op jouw productiviteit.

Tip 7: Gebruik een out-of-office ook als je er wel bent

Je kunt de afzender van een mail via een out-of-office informeren dat je niet direct reageert. Dit maakt voor de afzender duidelijk dat jouw mail netjes is ontvangen en schept niet de verwachting dat er direct een reactie komt.

Tip 8: Gebruik een concentratieruimte of stilteruimte

Veel werkomgevingen beschikken over een concentratie- of stilteruimte. Maak hier vooral gebruik van als je je wilt concentreren en niet gestoord wilt worden.

Tip 9: Noise cancelling headset

Een noise cancelling headset werkt fantastisch om omgevingsgeluiden weg te filteren. Ook als je headset uit staat kun je nog steeds omgevingsgeluiden reduceren. Hierdoor kan je je makkelijker en sneller concentreren.

Tip 10: Spreek af om geluiden bij notificaties uit te zetten

Het kan aardig vervelend zijn als je de ene na de andere telefoon van collega’s hoort piepen. Of die melding continu van nieuwe e-mails. Spreek met je collega’s af dat je deze geluiden uitzet. Notificaties leiden nou eenmaal af, ook als de melding afkomstig is van een apparaat dat niet van jou is.

Tip 11: Ga thuiswerken

Waarschijnlijk heb je hier als gevolg van Coronamaatregelen al mee te maken gehad. Thuiswerken kan heel goed werken als je je wilt kunnen concentreren. Dat hangt natuurlijk wel af van eventuele huisgenoten of een buur die net begint met de verbouwing van de badkamer.

Tip 12: Geluidswerende materialen

Er zijn tegenwoordig steeds meer producten ofp de markt die zorgen voor een reductie van het geluid. Zit je in een ruimte waar het galmt, of waar meerdere collega’s aan het bellen zijn? Hier kun je zeker wat tegen doen.

Wat vind jij van de samenvatting Focus aan/uit?

Ik hoop dat de samenvatting Focus aan/uit jou een goed beeld heeft gegeven van het boek en dat je aan de slag kunt met de bruikbare tips. Heb je feedback? Laat het mij dan alsjeblieft weten. Heb jij nog goede tips voor meer focus, deel deze dan via de comments hieronder.

Leuk dat je er bent! Als voormalig chaoot weet ik hoe het is om continu afgeleid te zijn. Inmiddels weet ik ook hoe makkelijk het kan zijn om met de optimale focus maximaal productief te zijn. Mijn tips, technieken en ervaringen deel ik met jou via deze site. Als jij hiermee ook meer gedaan krijgt in minder tijd, is mijn missie geslaagd.

4.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Over mij

Ik ben Bram en ik help jou bij het creëeren van meer rust in jouw drukke leven. Hoe krijg je meer gedaan in minder tijd? En hoe word je niet meer afgeleid door zaken die er niet toe doen? Al jaren ben ik (bewust) bezig met persoonlijke ontwikkeling. Nog steeds ben ik iedere dag bezig om dat wat ik gisteren deed vandaag nog iets beter te doen. Mijn tips, tricks en technieken deel ik met jou. Dat is waarvoor ik ‘s ochtends mijn bed uit spring.