Onthoud beter wat je gelezen hebt

Hoe onthoud je het beste wat je gelezen hebt? Lees mijn tips en techniekenNet een boek of een stuk tekst gelezen, en nu alweer vergeten waar het over ging? Het is zó vervelend en waarschijnlijk herkenbaar. Net als dat je niet lang onthoud wat je hebt gelezen, en de tekst dit niet helemaal kunt reproduceren. Grote kans dat je brein dit als vluchtige informatie heeft opgeslagen. Misschien was je ook bewust of onbewust afgeleid door prikkels van binnen of van buiten.

Ik heb een aantal praktische tips verzameld die jou gaan helpen om teksten beter te onthouden. Als je al deze tips volgt ga je dat wat je leest ook nog eens beter begrijpen, waardoor het nog leuker wordt dan het misschien al is.

Maak een hersendump van je gedachtes

Voordat je begint met lezen schrijf je alle gedachtes die je hebt op een A4-tje (ik hoop voor je dat dat past). Tijdens het lezen word je, of je dat nu wilt of niet, afgeleid door veel gedachtes waar je misschien nog wat mee moet of wilt. Door deze van te voren allemaal te noteren zorg je voor rust in je hoofd. Je brein weet dat je ze niet zal vergeten, want ze staan allemaal op papier.

Als je je gedachten op papier schrijft maak je ruimte voor concentratie

Bedenk je wat je (mogelijk) al weet over het onderwerp

Bedenk je vooraf wat je al weet over het onderwerp, of denkt de weten. Schrijf dit op in een korte samenvatting, steekwoorden of maak een mindmap. Een mindmap is het meest krachtig, omdat je hiermee je gedachtes meteen al ordent en het visueel maakt. Door dit vooraf te doen wordt je brein al geactiveerd voor het onderwerp dat je gaat lezen. Hierdoor gaat het lezen makkelijker, en je begrijpt sneller wat er staat.

Gebruik YouTube

YouTube bevat tegenwoordig een schat aan informatie. Over ieder onderwerp kun je wel een item terugvinden. Filmpjes bevatten naast gesproken teksten ook beelden, waardoor het gesproken woord visueel ondersteund wordt. Deze combinatie is krachtig, omdat ze zowel het auditieve als visuele deel van ons brein aangesproken wordt. De meeste mensen zijn meer gevoelig voor beelden, waardoor deze techniek super effectief is. 

Net als bij de vorige tip activeer je jouw brein voor het onderwerp en verzamel je al heel veel relevante informatie, waardoor je de informatie uit het boek sneller en beter begrijpt.

Scan de inhoudsopgave en de tekst

Bekijk eerst de inhoudsopgave. Hierdoor weet je welke onderwerpen er besproken gaan worden. Daarna scan je de tekst zonder deze bewust te lezen. Je brein slaat onbewust al veel informatie op, je maakt kennis met de manier van schrijven en specifieke sleutelwoorden heb je opgenomen. Dit vergroot vervolgens je tekstbegrip aanzienlijk.

Stop als je afgeleid raakt

Stop met lezen als je afgeleid raak
Stop met lezen als je afgeleid raakt. Je neemt de inhoud dat niet meer op.

Als je merkt dat je je niet meer kunt concentreren, omdat bijvoorbeeld je aan andere dingen gaat denken, dan stop je meteen met lezen. Als dit gebeurt heeft lezen geen zin. Je leest wel letters en woorden, maar je onthoudt en begrijpt er niets meer van. Schrijf eventuele gedachtes meteen op het A4-tje, zodat je er niet meer aan hoeft te denken en parkeer ze voor een later moment. Ook een korte pauze, even iets anders doen, helpt om weer de broodnodige rust in je hoofd te krijgen.

Leef je in

Doordat je de tekst al hebt gescand weet je waar het over gaat. Probeer je, nu je de tekst goed gaat lezen, zoveel mogelijk in te leven en te associëren met het onderwerp. Hierdoor wordt het beter tastbaar voor je brein, blijft het beter hangen en kan je nog beter begrijpen wat er bedoeld wordt.

Maak een mindmap

Met een mindmap leg je wat je hebt gelezen visueel vast en ga je verbanden zien en begrijpen

Maak, nadat je een hoofdstuk hebt gelezen, een mindmap of korte samenvatting zonder dat je (al teveel) in het boek bladert. Je onthoudt meer dan je denkt. Het opschrijven of optekenen (mindmap) zorgt ervoor dat, de informatie die je onthoudt, versterkt wordt door een beeld van geschreven tekst of een visueel plaatje. Ik heb een sterke voorkeur voor mindmaps. Hiermee onthoud ik nog beter dan wanneer ik een samenvatting zou schrijven.

Vertel over het onderwerp

Door het met anderen over de inhoud van de tekst te hebben, of anderen hierover te vertellen, verwerk je de informatie het beste. Je bent dat wat je hebt gelezen aan het reproduceren, waardoor je er goed over nadenkt en het beter gaat onthouden. Door het vertellen vallen vaak ook puzzelstukjes in elkaar, waardoor je het soms dan pas echt begrijpt. Nu is dat wat je hebt gelezen écht onderdeel van jou en blijft het gegarandeerd langer hangen.

Door over een onderwerp te vertellen ga je het nog beter begrijpen
Praten over wat je hebt gelezen, zorgt ervoor dat je het beter verwerkt.

Over mij

Ik ben Bram en ik help jou bij het creëeren van meer rust in jouw drukke leven. Hoe krijg je meer gedaan in minder tijd? En hoe word je niet meer afgeleid door zaken die er niet toe doen? Al jaren ben ik (bewust) bezig met persoonlijke ontwikkeling. Nog steeds ben ik iedere dag bezig om dat wat ik gisteren deed vandaag nog iets beter te doen. Mijn tips, tricks en technieken deel ik met jou. Dat is waarvoor ik ‘s ochtends mijn bed uit spring.